مسوول دفتر امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت گفت: از ابتدای امسال تا پایان دی چهار میلیارد و 407 میلیون و 870 هزار دلار کالا از کشورمان به عراق صادر شده است.

مجید قربانی فراز در نشست شناسایی فرصت های تجاری و سرمایه گذاری در کشور عراق که به میزبانی اتاق بازرگانی در کرمانشاه برگزار شد، افزود: در همین مدت نیز حدود 47 میلیون دلار از کشور عراق واردات کالا به داخل ایران داشته ایم.

وی میزان صادرات کشورمان به عراق  را درسال 91  افزون بر شش میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: میزان صادرات خودرو به این کشور ازسال 82 تا به حال 185 هزار دستگاه خودرو بوده که 100 هزار دستگاه آن پراید و مابقی پرشیا و سمند بوده اند .

قربانی فراز  افزود: عراقی ها به حدی از خودروهای ایرانی استقبال می کنند که شرط شان برای ازدواج جوانان، ابتدا داشتن یک پراید است.

وی گفت: سیمان با هشت میلیون تن، کاشی با 137 میلیون دلار، بستنی و شربت های یخ زده با 114 میلیون دلار در صدر کالاهای صادر شده ایران به عراق در سال گذشته جای گرفته اند.

**حتی یک مورد توافق نامه بازرگانی با دولت عراق نداریم

وی در ادامه از اینکه صدها تفاهمنامه با طرف های عراقی داریم اما در عوض حتی یک مورد توافق نامه با این کشور همسایه در زمینه بازرگانی نداریم، انتقاد کرد.

وی اضافه کرد: صدها مورد تفاهم نامه غیرالزام آور و بدون ضمانت اجرایی میان استانداران، فرمانداران و حتی بخشداران و سایر مسوولان استان های مرزی با طرف های عراقی وجود دارد.

وی ادامه داد: در عرف حقوق بین الملل تفاهمنامه ها ارزش چندانی از نظر ضمانت اجرایی ندارند اما آنچه مهم است توافق نامه های میان دو طرف است که تا امروز حتی یک مورد هم با عراقی ها نداشته ایم.

وی گفت: در سال 91 پیش نویس توافقنامه میان دو کشور آماده شد اما به دلایلی طرف عراقی از امضای نهایی آن شانه خالی کرد.

**فرصت های بازار عراق و صدور خدمات فنی و مهندسی؛

قربانی فراز همچنین عراق را بازاری بکر و مملو از فرصت های اقتصادی برای کشورمان توصیف کرد. وی به نقل از معاون وزیر بازرگانی عراق اعلام کرد که در کشور عراق هم اینک 64 هزار شرکت خارجی به ثبت رسیده اند و نیازهای این کشور در برخی اقلام بخصوص مواد خوراکی را برای ایرانی ها فرصتی مغتنم برشمرد.

قربانی فراز گفت: کشور عراق سالانه به 600 هزار تن شکر، 400 هزار تن روغن خوراکی، چهار میلیون تن گندم، افزون بر یک میلیون تن برنج و 15 هزار تن شیرخشک نیازمند است که برای تولیدکنندگان و صادرکنندکان ایرانی زمینه خوبی برای توسعه تجارت است.

وی همچنین میزان صدور خدمات فنی و مهندسی کشورمان به عراق در نیمه نخست امسال را 530 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: در مجموع و از آغاز صدور خدمات فنی و مهندسی به عراق، افزون بر چهار میلیارد دلار به عراق صدور این خدمات را داشته ایم.

**پرویزخان ناآماده ترین بازارچه مرزی کشور؛

مسوول دفتر امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت همچنین مرز پرویزخان را ناآماده ترین مرز صادراتی کشور از نظر زیرساخت ها عنوان کرد و گفت: در بیشتر بازارچه های مرزی کشور شاهد ایجاد زیرساخت های مطلوبی هستیم اما در پرویزخان روند ایجاد زیرساخت ها در مرحله سفت کاری و اسکلت است.

 

وی از مسوولان استان کرمانشاه خواست تا منتظر اقدام از تهران برای تکمیل زیرساخت های این بازارچه نباشند و در استان با تشریک مساعی این مرز صادراتی را سرو سامان بخشند.

وی این نکته که برخی صادرات ایران را با ترکیه مقایسه می کنند، اشتباه عنوان کرد و گفت: ما در این سال ها با مشکلاتی چون تحریم ها، عدم امکان گشایش ال سی و.. مواجه بوده ایم و درست نیست که ایران با ترکیه در این زمینه مقایسه شود هرچند که نسبت به توان مان در عراق حضوری خوب داشته ایم.

ماخذ :  ايرنا