تهران- ایرنا- افزایش تولید و خودکفایی، کاهش قاچاق و توسعه صادرات بخش مهمی از اهداف اقتصاد مقاومتی است که در دولت یازدهم عملیاتی شد. موضوعی که به عنوان بخشی از اقدامات دولت در این زمینه مورد توجه مطبوعات کشور قرار گرفت.
به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، عملیاتی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی از زمان روی کارآمدن دولت یازدهم، در زمره مهمترین عناصر برنامه ریزی و تصمیم گیری مسوولان اجرایی بوده و به همین جهت شاهد گشایش های اقتصادی قابل توجهی همچون توسعه صادرات بوده ایم.
این گزارش بخشی از مهمترین تحلیل های یک هفته گذشته روزنامه ها در زمینه عملکرد دولت را در اجرایی سازی سیاست های اقتصاد مقاومتی بررسی کرده است که در زیر به مهمترین محورهای آن اشاره می شود.
**افزایش تولید و خودکفایی
توجه به ظرفیت ها و منابع داخلی یکی از مولفه های اقتصاد مقاومتی است. در این زمینه روزنامه ایران در گزارشی با عنوان«افزایش 16 میلیون لیتری تولید روزانه بنزین» نوشت: سال 92 به طور میانگین روزانه 60 میلیون لیتر در روز بنزین تولید میشد، اما اکنون این رقم در آستانه رسیدن به 76 میلیون لیتر در روز است.
«عباس کاظمی» مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی در این باره گفت: در دولت یازدهم برای نخستین بار تولید بنزین یورو 4 شروع شد و امروز بیش از 27 میلیون لیتر در روز بنزین با استاندارد یورو 4 تولید و توزیع میکنیم. این رقم در ماه جاری به 40 میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
وی افزود: دولت یازدهم 16 میلیون لیتر در روز تولید بنزین را افزایش داد و میزان تولید بنزین کشور را به 76 میلیون لیتر در روز رساند که 40 میلیون لیتر آن با اجرای طرحهای کیفیسازی و ظرفیتسازی بنزین یورو 4 است.
«افزایش 31 میلیون تنی ظرفیت زنجیره تولید فولاد» عنوان گزارشی بود که در روزنامه «تجارت» منتشر شد. در این گزارش می خوانیم: براساس آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ظرفیت زنجیره فولاد از ابتدای دولت یازدهم تا پایان سال 95 طی این مدت 55 میلیون تن به ظرفیت زنجیره فولاد کشور اضافه شده که عبارت است از حدود 17 میلیون تن کنسانتره سنگآهن، 13 میلیون تن گندله، 9 میلیون تن آهن اسفنجی، 7.5 میلیون تن شمش و 4. 8 میلیون تن محصولات فولادی. کل ظرفیت زنجیره فولاد تا شهریور سال 92 حدود 123 میلیون تن بوده که درحالحاضر با افزایش 55 میلیون تنی این ظرفیت به 178 میلیون تن رسیده است.
روزنامه «تعادل» نیز رونمایی از خودروی جدید پژو را اتفاقی مثبت و نخستین ثمره برجام در صنعت خودروی کشور عنوان کرد. در گزارش این روزنامه می خوانیم: براساس توافق صورت گرفته، خودرو پژو 2008 به صورت مشترک و با سرمایهگذاری 50-50 میان ایران و فرانسه تولید میشود. همچنین در قرارداد مشترک ایران و فرانسه، 30درصد خودروهایی که تولید و مونتاژ نهایی میشوند به دنیا صادر خواهند شد.
روزنامه «تجارت» نیز از ورود صنعت خودروی ایران به عرصه رقابت جهانی خبر داد و نوشت: 22 محصول جدید ایران خودرو در راه است. روز گذشته مدیرعامل گروه صنعتی ایران خودرو از انعقاد قرارداد و تفاهم نامه کنسرسیوم میان 5 نهاد ایرانی و 5 شرکت بزرگ و معتبر جهانی در حوزه طراحی و تولید خودرو به ارزش هزار میلیارد تومان در هفته آینده خبر داد.
**توسعه صادرات و کاهش واردات
یکی از مهمترین اهدافی که اقتصاد مقاومتی دنبال می کند توسعه صادرات و کاهش واردات است. در همین زمینه روزنامه «شرق» در گزارشی با عنوان «افزایش ٣٠٠درصدی صادرات ایران به اروپا» نوشت: ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی پایدار، برای نخستین بار گرد هم آمدند. در همین گردهمایی بود که کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا خبر از افزایش ٣٠٠درصدی صادرات ایران به اروپا پس از برجام داد و برای همکاری هستهای با ایران اعلام آمادگی کرد؛ او همچنین از آمادگی اروپا برای انتقال تکنولوژی کاهش آلایندگیهای انرژی به ایران خبر داد.
این گزارش در ادامه به نقل از «محمد خزاعی» رئیس سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران نوشت: از زمان اجرایی شدن برجام تاکنون، سه میلیارد و ٦٠٠ میلیون یورو سرمایهگذاری خارجی در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر اجرائی شده است؛ برخی از این طرحها مراحل عملیاتی را آغاز کرده و برخی به تولید رسیدهاند.
روزنامه «تجارت» نیز در گزارشی با عنوان «افزایش 34 میلیارد دلاری درآمدهای ارزی» نوشت: آمارهای رسمی گمرک نشان میدهد که دولت یازدهم 47 میلیارد دلار در بخش واردات صرفهجویی ارزی کرده است. براساس آمارهای رسمیگمرک ایران مجموع واردات کشورمان در دوره چهارساله دولت یازدهم به 188 میلیارد و 452 میلیون دلار رسید و این در حالی است که در دوره چهارساله دولت دهم به میزان 234 میلیارد و 996 میلیون دلار انواع کالا وارد کشورمان شده بود.
در بخشی از گزارش روزنامه تجارت می خوانیم: میزان صادرات غیرنفتی ایران در دوره چهارساله دولت دهم 144 میلیارد و 947 میلیون دلار بود که این رقم به 178 میلیارد و 753 میلیون دلار در دوره چهارساله دولت یازدهم افزایش یافته است. صادرات غیرنفتی ایران در دولت یازدهم در مجموع 33 میلیارد و 806 میلیون دلار بیشتر از دوره چهارساله دولت دهم بود.
در ادامه آمده است: میزان صادرات محصولات تولیدی کشور از گمرک ایران در سال 95 به 43 میلیارد و 930 میلیون دلار رسید. این میزان صادرات نسبت به سال 94 رشد 3.5 درصدی داشته است. همچنین در سال 95 میزان واردات ثبت شده در گمرک ایران به 43 میلیارد و 674 میلیون دلار رسید که نسبت به سال 94 رشد 5.16 درصدی را نشان میدهد
**کاهش قاچاق
بند سوم ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بر توجه به ظرفیت ها و تولید ملی تاکید دارد اما واردات غیررسمی کالا به کشور سبب بی رونقی تولید داخل می شود. در این زمینه روزنامه «اعتماد» نیز در گزارشی با عنوان « صادرات از واردات جلو افتاد» به نقل از «مجتبی خسروتاج» معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت و رییس سازمان توسعه تجارت ایران نوشت: طی سالهای گذشته واردات قاچاق از 25 میلیارد دلار به حدود 12 میلیارد کاهش یافته است.
وی افزود: البته برخورد با قاچاقچیان موضوع بسیار پیچیدهای است که در آن عوامل متعددی دخیل است و برای جلوگیری از آن نوعی برخورد سیستمی باید وجود داشته باشد، اما به هر صورت در وزارت صنعت، معدن و تجارت تلاش بر آن است که این موضوع لحاظ شود.