گلنار نصرالهی - مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور نساجی و پوشاک
ضرورت حمایت و تقویت این صنعت در کشور بیش از پیش احساس میشود چراکه از مهمترین بخشهای اشتغالزا در کشور است. ایجاد شغل در صنعت نساجی ۱۰ درصد کمتر از سایر مشاغل هزینه دارد؛ بنابراین تقویت صنعت مد، تقویت صنعت نساجی را به همراه دارد.
نیروی کار در واحد سرمایهگذاری ارزبری دارد. برآوردها نشان داده زمانی که نرخ دلار ۱۰۰۰ تومان بود، هزینه ایجاد یک شغل در صنعت نفت، پتروشیمی و انرژی ۳۰۰ میلیون تومان، در بخش فلزات ۲۰۰ میلیون تومان و در بخش ساختمان ۱۰۰ میلیون تومان بود در حالی که هزینه ایجاد شغل در نساجی بین ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان برآورد شده بود.پیش از سال ۱۳۵۷ مطالعات روی بازسازی و نوسازی صنایع نساجی در ایران و کشورهای را آغاز کرده بودم.
در مقاطع مختلف طرح بازسازی و نوسازی زیادی ارائه شد. اما نخستین طرح بازسازی و نوسازی در ایران در سال ۱۳۸۰ اجرا شد. سرمایهگذاری در این صنعت باید هدفمند باشد، اگر قرار بر خودکفایی در ایران باشد که حجم تولیدی کفاف نیاز داخلی مردم ایران را دهد، باید روی صنعت مد و طراحی سرمایهگذاری کرد.
سرمایهگذاری ۲ و نیم تا ۳ میلیارد دلاری در صنعت مد و طراحی، حتی با وجود سطح قاچاق در حجم فعلی، برای صنعت نساجی سودآوری صد درصدی دارد. این یک سرمایهگذاری برد-برد است.حمایت از تولید داخلی ضرورتی اجتنابناپذیر است و با تحرک چرخ تولید بیتردید سرعت حرکت چرخ ماشین اقتصادی کشور نیز بیشتر خواهد شد.
اکنون قاچاق، نفس صنایع داخلی را به شماره انداخته و مشکلات جدی را برای تولیدکنندگان داخلی به وجود آورده است. واردات پوشاک باید هدفمند و قانونی باشد. واردات بیرویه و قاچاق آسیبهای جبرانناپذیری بر پیکره این صنعت وارد میسازد.ساخت شهرک صنعتی ویژه پوشاک از اقداماتی است که میتواند موجب رشد و شکوفایی این صنعت شود.
توسعه اشتغال روستایی در قالب طرح تولید پوشاک از طرحهایی است که اگر به خوبی انجام شود، میتواند تاثیر بسزایی بر بهبود وضعیت اشتغال در روستاها بگذارد و همچنین جایگاه صنعت پوشاک ایران را در بازارهای جهانی دوباره احیا کند. این طرح میتواند اشتغالزایی زیادی برای خانمهای روستایی در طراحی و دوخت لباس داشته باشد و علاوه بر تامین نیاز داخلی، با رعایت استانداردهای بینالمللی شرایط را حضور در بازارهای مختلف فراهم آورد.
با توجه به اینکه اشتغالزایی یکی از الزامات اقتصاد و جامعه کشور به شمار میرود و با عنایت به اینکه صنعت پوشاک ظرفیت مناسبی برای تولید شغل دارد، با اتخاذ رویکرد مناسب و برنامهریزی میتوان اشتغالزایی در این حوزه را محقق ساخت.