کیوان کاشفی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران با تأکید بر اینکه اظهارنظرهای مطرحشده در مورد عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور، در بسیاری از موارد صحیح نیست، گفت: در این حوزه فقط بانک مرکزی بهعنوان مسئول اعلام نظر شناخته میشود.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: بسیاری از اظهارنظرهایی که در مورد عدم برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور میشود، بر اساس آمار و منطق صحیح نیست و نباید با اینگونه نظرات همکاری خوب صادرکنندگان با بانک مرکزی را زیر سؤال برد.
کیوان کاشفی با اشاره به مشکلات فراوان پیش روی صادرکنندگان، افزود: نبود سیستم بانکی برای انتقال ارز، فشار تشدید شونده تحریمها، اجرایی نشدن سازوکار اینستکس و نوع خاص صادرات به کشورهای عراق و افغانستان مسائل خاصی برای صادرکنندگان ایجاد کرده و طبیعتاً نوع فعالیت آنها را نسبت به سالهای قبل تغییر داده است.
او ایجاد هماهنگی برای سهولت در برگشت ارز را یکی از اقدامات اصلی و مهم یکساله اتاق ایران دانست و تأکید کرد: اتاق ایران با تشکیل کمیته ارزی و انعکاس بهموقع نظرات و مشکلات به بانک مرکزی موجب شد با رفع بعضی از مشکلات روند برگشت ارز شتاب بهتری بگیرد و این تلاشها همچنان برای مساعدسازی شرایط ادامه دارد.
کاشفی همچنین نرخ ارز را یکی از مشکلات اصلی عدم اشتیاق و برگشت ارز دانست و اظهار کرد: روش نرخگذاری در سامانه نیما همیشه موجب نقد جدی صادرکنندگان بود که موجب ضرر و زیان آنان میشد که خوشبختانه با کم شدن فاصله این نرخ با نرخ حاشیه بازار، روند برگشت ارز به کشور شتاب گرفت.
به عقیده او موضوع دیگر قیمت پایه صادراتی کالاهاست که هنوز هم بهصورت کامل مرتفع و منطقی نشده است.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران گفت: اصلاح پایههای صادراتی بر اساس قیمت واقعی، گپ موجود را از بین میبرد؛ اما سازمانهای متولی صادرات کشور از بیم کم شدن آمار این حوزه، عزم جدی برای حل این موضوع را از خود نشان نمیدهند.
کاشفی ادامه داد: از سوی دیگر اقلام متنوع و فراوان کالاهای صادراتی نیز اصلاح این قیمتها را بسیار زمانبر کرده است، ازاینرو اتاق ایران در نامهای به رئیسکل بانک مرکزی پیشنهادهایی ارائه داده که در صورت اجرایی شدن بخش دیگری از این مشکلات حلوفصل خواهد شد.
رئیس اتاق کرمانشاه با اشاره به اینکه هنوز صادرکنندگان برای بازگشت ارز صادرات به عراق و افغانستان مشکل دارند، گفت: نبود سیستم بانکی و حتی صرافیهای مجاز جهت انتقال ارز صادراتی مهمترین این مشکلات است که در جلسات کارشناسی نیز مورد تأیید کارشناسان بانک مرکزی قرار گرفته و امیدواریم بهزودی این موضوع هم به یک تصمیم منطقی برسد.
کاشفی در پاسخ به اینکه چه میزان از ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور برگشت است؟ تصریح کرد: بررسیها نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد از ارز حاصل از صادرات غیرنفتی، به کشور برگشته است که این میزان با توجه به مشکلات فراوان پیش روی بازرگانان در یک سال گذشته، نشاندهنده تعهد و احساس مسئولیت فعالان اقتصادی و صادرکنندگان کشور است.
او اظهار امیدواری کرد با هماهنگی و تعامل سازنده اتاق ایران و بانک مرکزی شرایط ارزی کشور از ثبات و نظم بیشتر و بهتری برخوردار شود.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران همچنین بانک مرکزی را نهاد اصلی اعلام نظر در مورد مسائل ارزی، خصوصاً موضوع ارز حاصل از صادرات دانست و گفت: در شرایط امروز که دشمنان کشور تمام سعی خود را در ناامید کردن مردم به کار میگیرد، باید اظهارنظرها، سنجیده و بر اساس آمار و شواهد کافی ارائه شود.